Ce este diabetul?

preventie-diabetul-zaharat

Diabetul este o afecțiune cronică caracterizată de faptul că organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principală de energie a organismului, însă, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sange în limitele normale.

Aceasta afectiune cronica începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect.

Factorii ereditari pot juca un rol important în apariția diabetului, însă cauza exactă care duce la această anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscută.

Dacă diabetul zaharat de tip 1 (insulino-dependent) nu poate fi prevenit, într-o mare masură, apariția diabetului zaharat de tip 2, care este și cea mai raspândită formă a afecțiunii – aproximativ 90% dintre cazuri sunt reprezentate de diabetul zaharat de tip 2, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poate fi prevenită sau întârziată.

Instalarea diabetului zaharat de tip 2 este favorizată și de factori precum: obezitatea, hipertensiunea, sedentarismul, alimentația nesănătoasă, istoricul familial de diabet, înaintarea în vârstă sau toleranța scăzută la glucoză. Astfel, adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, menținerea unei greutăți în limite normale, intensificarea activității fizice sunt cele mai la îndemână măsuri de prevenție împotriva diabetului zaharat de tip 2.

În ceea ce priveste diabetul zaharat de tip 1, deși nu se poate vorbi despre prevenție, un stil de viață sănătos contribuie la menținerea sub control a afecțiunii.

Există câțiva factori de risc pe care îi puteți modifica, astfel încat să reduceți semnificativ șansele de a face diabet. Acești factori includ greutatea ponderală excesivă, sedentarismul, fumatul, stresul sau consumul excesiv de alcool.

Știați că, în România, sunt amputate anual 5.000 de membre inferioare din cauza complicațiilor asociate diabetului?

Diabetul afectează viața a aproape 2 milioane de persoane în România, iar aproape 500.000 nu știu că suferă de această boală. Diabetul reprezintă incapacitatea organismului de a produce sau de a utiliza corect insulina, afectând capacitatea organismului de a metaboliza zaharurile, amidonul și alte alimente în energie. Efectele pe termen lung ale unor valori crescute ale concentrației de glucoză în sânge (hiperglicemie) includ afectarea gravă a ochilor, a inimii, a rinichilor, a nervilor și a picioarelor.

Diabetul este o afecțiune cronică de care suferă peste 11% dintre români, arată datele Studiului PREDATORR, realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie.

Statistici sumbre oferă și Organizația Mondială a Sănătății, care avertizează că până în anul 2030 numărul persoanelor cu diabet se va dubla.

11
%

Dacă diabetul ar fi o țară,
ar fi a 4-a cea mai mare țară din lume.

Ați fost diagnosticat cu diabet?
Iată care pot fi semnalele de alarmă trimise de picior: