Articole utile

Durerile de călcâi și modul în care afectează activitățile zilnice

Una dintre cele mai frecvente probleme la nivelul piciorului este durerea de călcâi. În general, aceasta poate rezulta în urma unor inflamații, modificări osoase sau compresii nervoase. Durerea se manifestă în principal sub călcâi sau în spatele său, unde tendonul lui Ahile se conectează la osul călcâiului. Cel mai frecvent tip de durere poartă denumirea de fasceită plantară. 

În majoritatea cazurilor durerea de călcâi se rezolvă fără tratament, dar există situații în care persistă și devine cronică. Dacă activitățile zilnice sunt din ce în ce mai dificile, consultarea unui medic de specialitate este absolut necesară. În cadrul acestui articol vei afla care sunt principalele cauze ale durerii de călcâi, ce afecțiuni le provoacă și ce metode de prevenire poți aplica pentru a evita apariția ei.

Tipuri de dureri de călcâi

Durerile de călcâi apar în mod frecvent la persoanele supraponderale, la sportivi sau la femeile gravide. Nici persoanele în vârstă sau care sunt nevoite să realizeze activități ce presupun statul în picioare nu sunt ferite de această afecțiune. Principalele două tipuri de dureri de călcâi sunt fasceita plantară (sau durerea sub călcâi) și tendinita ahileană (dureri în spatele călcâiului).

Fasceita plantară este, de departe, cea mai frecventă cauză a durerilor de călcâi. Aceasta implică inflamarea unei benzi groase de țesut care traversează partea inferioară a fiecărui picior și care leagă osul călcâiului de degetele de la picioare (numită și fascia plantară). Totodată, fasceita plantară cauzează în mod frecvent o durere profundă care apare, de obicei, odată cu primii pași de dimineață. Pe măsură ce persoana se ridică și începe mișcarea, durerea scade, dar ar putea reveni după perioade lungi de stat în picioare sau la schimbare bruscă de poziție. Acest tip de durere se manifestă în rândul persoanelor supraponderale sau chiar în cazul sportivilor care participă la competiții.

Tendinită ahileană este o altă afecțiune care provoacă durerile de călcâi. Leziunea este generată de suprasolicitarea tendonului lui Ahile, care reprezintă banda de țesut ce leagă mușchii gambei din partea din spate și se conectează la osul călcâiului. Tendinita ahileană apare cel mai frecvent la alergătorii care au crescut brusc intensitatea sau durata efortului fizic. Totodată, este des întâlnită la persoanele de vârstă mijlocie care practică sporturi, cum ar fi tenisul sau baschetul.

Cele mai multe cazuri de tendinită ahileană pot fi tratate prin metode relativ simple, la domiciliu, sub supravegherea medicului. Metodele de autoîngrijire sunt necesare pentru a preveni episoadele recurente. Cazurile mai grave de tendinită ahileană pot duce la rupturi ale tendonului ce fac absolut necesară o intervenție chirurgicală.

Afecțiuni care pot provoca durerea în talpă

Printre afecțiunile ce pot provoca durerea în talpă se numără:

Bursita – se manifestă în momentul în care bursele, saci plini de lichid care diminuează frecarea dintre țesuturi în timpul mișcării, se umflă. Acestea au rolul de a amortiza articulațiile, permițând mișcarea fluidelor. În acel moment persoana va avea o senzație de sensibilitate în partea din spate a călcâiului. Această afecțiune apare după prea multe ore de stat în picioare.

Deformarea Haglund – reprezintă o inflamație și o iritare cronică ce poate provoca formarea unei umflături osoase mărite în partea din spate a călcâiului. Pantofii cu tocuri înalte pot agrava umflătura și durerea, ducând la apariția acestei afecțiuni.

Boala lui Sever (apofizită calcaneală) – este o afecțiune ce duce la apariția durerii în talpă. Se manifestă în special la copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani. Micuții care participă la activități ce necesită multă alergare și sărituri sunt mai predispuși la această problemă. Activitatea sportivă crescută irită placa de creștere localizată în partea din spate a călcâiului.

Tendinita ahileană – tendonul lui Ahile este un țesut fibros ce leagă mușchiul gambei de osul călcâiului. Este cel mai lung și mai puternic tendon al corpului. Alergătorii și jucătorii de baschet sunt mai predispuși la apariția tendinitei ahiliene. Această leziune de suprasolicitare inflamează tendonul. În plus, tendinita provoacă durere, umflături și rigiditate în partea din spate a călcâiului.

Contuzii osoase – călcatul pe un obiect dur și ascuțit poate provoca o vânătaie asupra pernei de grăsime de sub călcâi. Deformarea piciorului s-ar putea să nu fie observată, dar călcâiul va deveni sensibil în timpul mersului.                   

Fasceita plantară – este, de departe, principala cauză a durerilor de călcâi. Aceasta apare în momentul în care fascia, țesutul conjunctiv care se întinde de-a lungul părții inferioare (suprafața plantară) a piciorului, se rupe sau se întinde. Persoanele care aleargă și sar mult sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune dureroasă.

Pinteni de călcâi – Fasceita plantară cronică poate provoca formarea unei creșteri osoase (pintenul călcâiului) pe osul călcâiului. În majoritatea situațiilor, pintenii de călcâi nu sunt dureroși, deși în cazul anumitor pacienți se poate manifesta diferit, cu dureri intense.

Cauzele durerilor de călcâi

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de călcâi sunt fasceita plantară (partea inferioară a călcâiului) și tendinita lui Ahile (partea din spate a călcâiului). Alte cauze ar putea fi:

  • Tendinita lui Ahile;
  • Ruptura tendonului lui Ahile;
  • Tumorile osoase;
  • Bursita (inflamație articulară);
  • Deformarea lui Haglund;
  • Pintene de călcâi;
  • Osteomielita (o infecție osoasă);
  • Boala Paget (osteita deformantă);
  • Neuropatia periferică;
  • Fasceita plantară;
  • Artrita reactivă;
  • Bursita retrocalcaneală;
  • Artrita reumatoidă (boala articulară inflamatorie);
  • Sarcoidoza (colecții de celule inflamatorii în organism);
  • Fracturi de stres;
  • Sindromul tunelului tarsal.

Metode de prevenire a durerilor de călcâi

Nu toate afecțiunile provocate de durerile de călcâi pot fi prevenite, dar ai la dispoziție câteva măsuri simple menite să prevină durerile:

  • Poartă pantofi care se potrivesc exact cu mărimea piciorului și care pot susține piciorul în timpul mersului;
  • Poartă încălțăminte adecvată în momentul în care realizezi activități fizice;
  • Fă stretching înainte de a practica exerciții fizice;
  • Păstrează un ritm constant în timpul activităților fizice;
  • Menține o dietă sănătoasă;
  • Odihnește-te în momentul în care resimți oboseală sau când te dor mușchii la nivelul piciorului;
  • Menține o greutate în limitele normale.

Surse: my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, healthline.com