Articole utile

Proteză picior amputat: ghid complet pentru pacienți și familiile lor

Dacă ai suferit o amputație, proteza pentru picior amputat te ajută să-ți recapeți echilibrul fizic și mental și să ai din nou o viață activă.

Operația de amputare a fost necesară pentru a-ți salva viața. O astfel de intervenție chirurgicală se face numai când nu există alte opțiuni, de exemplu din cauza unei gangrene a piciorului diabetic sau în urma complicațiilor bolii diabetice (care în România sunt cauza a peste 50% din amputații), a altor boli cronice grave sau a unor accidente.

După operație te poți simți trist, neajutorat sau deprimat. Alungă-ți gândurile negre! Te asigurăm că poți avea din nou libertate de mișcare și o viață activă. Acum ai nevoie de o perioadă de adaptare ca să înveți cum să procedezi, cum să te îngrijești și să te obișnuiești cu purtarea protezei. Îți explicăm în continuare tot ce trebuie să știi.

Tipuri de proteze pentru picior amputat

Protezele de picior sunt dispozitive medicale care înlocuiesc parțial sau total membrul inferior, în funcție de porțiunea amputată. Rolul lor este să imite și să preia cât mai bine funcțiile piciorului uman, astfel încât să-ți recapeți mobilitatea și independența. Protezele sunt personalizate în funcție de nivelul amputației, stilul de viață și nevoile specifice ale fiecărui pacient.

Folosirea protezei te ajută nu doar la mobilitate, ci și la menținerea sănătății generale a mușchilor și oaselor. Faptul că partea afectată devine mai funcțională îți permite să distribui mai uniform efortul fizic pe ambele părți ale corpului.

În funcție de partea piciorului care este amputată, protezele sunt de mai multe tipuri:

Proteză transtibială - pentru picior amputat sub genunchi

Proteze transtibiale (sub genunchi)

Aceste proteze sunt concepute pentru cazurile în care amputația este făcută la nivelul tibiei (gambei), sub genunchi. Sunt compuse dintr-un manșon de silicon pentru protejarea bontului, un sistem de prindere și un picior protetic. Este mai ușor să te adaptezi la acest tip de proteză pentru că îți vei putea folosi genunchiul, care îți va da control și stabilitate în timpul mersului.

Proteză transfemorală - pentru picior amputat deasupra genunchiului

Proteze transfemorale (deasupra genunchiului)

Aceste proteze sunt mai complexe, deoarece sunt concepute să preia și funcțiile articulației genunchiului. Componentele lor includ o articulație artificială care imită perfect funcționarea genunchiului. Adaptarea la protezele transfemorale durează mai mult decât la cele transtibiale deoarece trebuie să te obișnuiești să controlezi atât articulația artificială a genunchiului, cât și piciorul protetic. 

Proteze la nivel de șold

Sunt cele mai complexe proteze, deoarece sunt concepute să înlocuiască genunchiul, șoldul și întregul picior. Adaptarea la acest tip de proteză se face printr-un program de reabilitare și exerciții fizice speciale.

Proteze specializate pentru activități sportive

În funcție de starea ta de sănătate, vei putea să schiezi, să mergi cu bicicleta, să alergi, să înoți etc.

Exemplu de proteză de picior pentru sport

Există proteze pentru diverse activități fizice care implică alergare sau sărituri (de obicei au lamă de carbon), pentru înot, ciclism ș.a., create special pentru ca persoanele cu amputații să poată practica astfel de sporturi în condiții de siguranță și chiar să facă performanță. După cum știi, există Jocurile Paralimpice – olimpiade la care participă exclusiv sportivi cu proteze sau în scaune cu rotile. 

Proteze mecanice și proteze bionice

Protezele de picior care includ articulații artificiale pot fi mecanice sau bionice. 

Protezele bionice au microprocesoare computerizate cu ajutorul cărora articulațiile se adaptează automat la diverse activități și tipuri de teren. Supranumite și „proteze inteligente“, funcționează aproape la fel ca un picior uman. Unele sunt programabile și îți pot da feedback în timp real despre modul în care le folosești.

Protezele mecanice sunt de obicei mai rezistente, mai ușoare și mai accesibile ca preț decât cele bionice.

Atât protezele de picior mecanice, cât și cele bionice, pot include componente pneumatice sau hidraulice care reglează mișcarea articulațiilor protetice la flexie și extensie, ceea ce îți dă mai multă stabilitate și control la mers.

Cum alegi proteza de picior potrivită

Alegerea tipului potrivit depinde de tipul amputației, de starea ta generală și de nivelul de activitate pe care ți-l dorești. Discută cu proteticianul, care îți va face cele mai potrivite recomandări.

Beneficiile utilizării unei proteze de picior

Utilizarea protezei de picior îți oferă numeroase avantaje esențiale:

Câștigi mobilitate și independență. Poți să stai în picioare, să mergi, să te ridici, să te așezi, să urci și să cobori trepte fără să ai nevoie de cârjă sau de cineva care să te ajute. Poți să mergi la serviciu, să-ți duci copilul la școală și să te joci cu el după ore, să faci mici cumpărături ș.a.m.d.

Îți reiei activitățile preferate. Cu libertatea de mișcare pe care ți-o dă proteza poți socializa mai mult, poți ieși cu prietenii, poți relua (sau începe) hobbyuri cum ar fi croitoria, gătitul, observarea păsărilor ș.a., iar cu o proteză specială poți practica și sporturi, cum am arătat mai sus.

Îți îmbunătățești calitatea vieții. Odată ce îți câștigi mobilitatea și independența poți profita de mai multe oportunități în viața profesională, socială și personală.

Ai un tonus fizic și psihic din ce în ce mai bun. Mișcarea, mai ales în aer liber, are un impact benefic inegalabil. Recuperarea funcției motorii îți dă încredere în tine și te ajută să te reintegrezi cu brio la locul de muncă și în diverse grupuri sociale. Noua ta libertate de mișcare îți permite să faci aproape tot ce vrei și treptat vei prinde curaj să încerci mai multe activități care te atrag.

Procesul de protezare: de la amputație la adaptare

De la amputație și până la adaptarea completă vei parcurge următoarele etape:

  • Evaluarea inițială și planificarea protezării;
  • Confecționarea protezei personalizate;
  • Kinetoterapie, exerciții fizice și antrenament cu proteza;
  • Perioada de adaptare și depășirea provocărilor.

Evaluarea inițială și planificarea protezării

Medicul specialist îți va evalua starea de sănătate și condiția fizică pentru a stabili ce tip de proteză de picior ți se potrivește. Discută cu el despre stilul tău de viață, nevoile și dorințele tale, iar el va ține cont de așteptările tale. Veți decide astfel împreună ce caracteristici trebuie să aibă proteza personalizată.

Confecționarea protezei personalizate

După ce ai stabilit toate detaliile cu medicul vei merge la protetician. La prima vizită ți se vor lua măsurile pentru realizarea protezei; este posibil să ți se facă un mulaj sau o scanare 3D a membrului afectat și a celui opus. Specialistul va stabili și ce grupuri musculare vei folosi la utilizarea protezei.

Când proteza ta este gata, proteticianul îți va arăta cum să o pui și cum să o scoți, cum funcționează și cum trebuie întreținută. Vei învăța cum să o cureți, cum să utilizezi părțile mecanice și cum să încarci componentele electrice, dacă este cazul.

Kinetoterapie, exerciții fizice și antrenament cu proteza

În etapa următoare vei lucra cu un kinetoterapeut și vei învăța cum să-ți folosești proteza de picior în viața de zi cu zi și în activitățile extra pe care vrei să le desfășori. Pentru început vei face diverse exerciții de echilibru, de întărirea mușchilor ș.a. fără proteză, apoi vei exersa treptat diferite mișcări, mersul, așezarea, urcarea, coborârea și alte acțiuni folosind proteza. 

Perioada de adaptare și depășirea provocărilor

În această etapă te pregătești pentru o nouă viață. În timp ce te adaptezi fizic la folosirea protezei psihicul tău poate avea nevoie de ajutor extern ca să proceseze schimbarea – vezi mai jos cum te putem ajuta.

Îngrijirea protezei și a bontului de amputație

Îngrijirea protezei: curățarea regulată, verificarea componentelor, întreținerea

Întreținerea corespunzătoare a protezei de picior îi prelungește durata de viață și asigură funcționarea corectă, fără disconfort sau alte probleme.

Ține cont de sfaturile specialiștilor: prosteticianul îți va spune cum se întreține proteza, vei primi un set de instrucțiuni de la producător și produsele de curățare au de asemenea propriile lor indicații de utilizare.

Iată principalele măsuri de întreținere:

  • Examinează-ți zilnic proteza ca să detectezi la timp eventualele deteriorări. Verifică toate componentele. Dacă observi o deformare, o modificare de funcționare sau un zgomot neobișnuit anunță prosteticianul și nu mai folosi proteza decât după remedierea tuturor disfuncționalităților.
  • Curăță cupa protetică în fiecare zi (sau mai frecvent, dacă trebuie) de transpirație, praf și alte impurități. Spal-o cu săpun neutru și apă călduță, apoi șterge-o bine. Trebuie s-o menții mereu uscată, fie că o folosești, fie că nu.
  • Curăță părțile mecanice, electronice și textile conform indicațiilor producătorului.
  • Folosește numai produsele de curățare recomandate de specialiști.

Igiena zilnică a bontului: spălarea, examinarea și hidratarea

  • Bontul piciorului amputat trebuie spălat de două ori pe zi cu apă și săpun, șters bine cu prosopul și inspectat zilnic, indiferent dacă folosești sau nu proteza.
  • De fiecare dată când îți pui proteza examinează mai întâi bontul, ca să te asiguri că nu prezintă roșeață excesivă, iritații sau umflături. Dacă ai sensibilitatea diminuată din cauza neuropatiei, inspectează-l și prin palpare, să vezi dacă apar senzații neobișnuite. Dacă există un simptom suspect care durează mai mult de 15-20 de minute, nu-ți mai pune proteza și ia legătura cu medicul curant sau proteticianul.
  • De câte ori îți scoți proteza, inspectează cu grijă bontul, cum am arătat mai sus. 
  • Folosește o cremă sau o loțiune pentru a-ți menține pielea bontului bine hidratată și aplică zilnic produsele recomandate de medic pentru prevenirea iritațiilor și a infecțiilor.

Sfaturi pentru prevenirea complicațiilor: răni, infecții, dureri

Dacă urmezi regulile de igienă și întreținere de mai sus pentru bont și proteza de picior vei elimina cele mai frecvente probleme.

Cândpurtarea protezei de picior îți provoacă disconfort, cauzele pot fi:

  • Presiunea neuniformă exercitată de proteză asupra bontului. Verifică dacă este poziționată corect și nu prezintă deformări. 
  • Fricțiunea excesivă. Poate ai purtat proteza prea mult timp în ziua respectivă sau poate trebuie să reajustezi cupa protetică.
  • Transpirația abundentă sau umezeala. Îndată ce bontul se umezește trebuie să-ți dai jos proteza, să speli cu apă și săpun și să usuci bine atât bontul, cât și cupa protetică.

Dacă ai luat toate aceste măsuri și totuși simți presiune sau disconfort, ia legătura cu prosteticianul și întrerupe folosirea protezei.

Reabilitarea psihologică și socială

Impactul emoțional al amputației: acceptarea situației și depășirea traumei

Amputarea unui membru poate declanșa o avalanșă de emoții: durere, teamă, furie, nesiguranță… Prima dată când vezi proteza poți avea sentimente contradictorii: pe de o parte simți pierderea, pe de altă parte vezi un nou început în viață. Adaptarea la prezența protezei îți poate provoca frustrare, disconfort mental și emoțional, senzația de înstrăinare față de propriul tău corp. Te poți simți trădat de propriul organism, te poți simți neputincios și dependent de ceilalți. Îți chestionezi imaginea de sine, te întrebi cine ești, cum te percep ceilalți, ce cred despre tine și cum te raportezi la normele sociale.

Acceptarea protezei devine parte dintr-un proces de redescoperire de sine, în care acceptarea noii identități se îmbină cu durerea pierderii celei anterioare. Este momentul să-ți redefinești identitatea, să începi să te accepți și să te iubești așa cum ești. Și vei începe să vezi proteza ca pe un semn de victorie, nu de înfrângere.

Rolul sprijinului din partea familiei și prietenilor

Sprijinul, încurajarea și empatia familiei, prietenilor și colegilor au un rol esențial în procesul tău de adaptare. Este important să comunici deschis cu cei din jur și să le ceri ajutorul atunci când ai nevoie.

Resurse și grupuri de sprijin pentru persoanele cu amputații

Ai la dispoziție mai multe resurse și grupuri de sprijin care te pot ajuta. Există persoane specializate la care poți apela pentru consiliere personală sau familială, pentru ateliere practice, ședințe de terapie ș.a. În România Societatea de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab oferă astfel de resurse și servicii, iar Centrele Medicale de Podiatrie din București și Cluj-Napoca sunt specializate în îngrijirea multidisciplinară a piciorului.

Reintegrarea în societate și la locul de muncă

După ce se obișnuiesc să folosească proteza, multe persoane cu amputații evită totuși să iasă din casă, chiar și pentru a merge la serviciu. Încearcă să-ți învingi temerile și să-ți înlături reținerile. Ai încredere în tine! Cu sprijinul specialiștilor și încurajarea familiei, poți începe să te întâlnești cu prietenii, să ieși din casă, să faci o primă vizită la locul de muncă. E mai greu să faci primul pas, dar vei vedea că cei din jur sunt bucuroși să te ajute și să te primească din nou între ei.

Resurse și servicii oferite de Asociația de Podiatrie

Societatea de Neuropatie Diabetică – NeuroDiab oferă următoarele resurse și servicii:

  • informare și consiliere pentru persoanele amputate și familiile lor;
  • organizarea de evenimente și ateliere practice;
  • colaborarea cu profesioniști în domeniul protezării și reabilitării;
  • advocacy pentru drepturile persoanelor cu amputații.

 Citește mai multe pe https://neurodiab.org.

Concluzii

Dacă ai o amputație, proteza de picior îți redă mobilitatea și independența, ceea ce îți permite să duci o viață activă, să te întorci la activitățile curente, la serviciu și la hobbyurile tale. În procesul de adaptare vei avea de surmontat provocări fizice și emoționale, dar nu ești singur: vei găsi specialiști și grupuri de sprijin, iar membrii familiei, prietenii, colegii și cunoscuții vor fi bucuroși să te ajute. Cu răbdare, tenacitate și sprijinul adecvat vei depăși toate obstacolele.

Caută resursele de care ai nevoie, cere ajutor și nu renunța la viața activă. Vei găsi multe exemple de succes: oameni fără un picior care reușesc performanțe sportive, care sunt ghizi turistici, terapeuți, mentori ș.a.m.d. Și tu poți fi ca ei. Poți face performanță în domeniul tău sau în altul, care crezi că ți se potrivește și te motivează mai mult.

 

Bibliografie:

https://www.nhsinform.scot/tests-and-treatments/medicines-and-medical-aids/prosthetics-after-amputation/

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/prosthetic-leg  

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/what-to-know-before-getting-prosthetic-leg