Sportul influențează în bine calitatea vieții noastre, dacă este practicat în mod corespunzător, regulat și este însoțit de o alimentație echilibrată. Un alergător, fie el profesionist sau amator, trebuie să acorde mai multă atenție în ceea ce privește îngrijirea picioarelor sale. Fără îndoială, pentru orice persoană sănătoasă sau care suferă de afecțiuni la nivelul picioarelor, grija zilnică față de membrele inferioare este importantă.
Piciorul unui om este compus din 26 de oase cu dimensiuni și structuri diferite, 31 de articulații și 20 de mușchi proprii. În timpul alergării picioarele sunt supuse unei presiuni de 3-4 ori mai mare decât greutatea corpului. În această activitate, direct afectată este laba piciorului. Asupra ei se exercită presiunea în momentul în care intră în contact cu solul. Mișcarea specifică labei piciorului are rolul de a reduce impactul produs de interacțiunea cu orice suprafață dură.
Beneficiile alergării
Alergarea este o formă de mișcare fizică ce are efecte pozitive atât asupra fizicului uman, cât și asupra psihicului. Poate fi practicată la orice vârstă, dacă din punct de vedere medical nu există restricții.
Avantaje:
• Menținerea greutății corporale sau pierderea kilogramelor în plus
• Îmbunătățește starea de spirit;
• Te ajută să ai un somn odihnitor
• Îmbunătățește fluxul sanguin și menține tensiunea arterială ideală
• Crește performanțele atletice
• Întărește oasele
Sănătatea picioarelor
Printre cele mai comune probleme pe care le au alergătorii se numără calozitățile plantare, durerea în zona gambei și a călcâiului, monturile, senzația de arsură, durerea la nivelul metatarsienelor, picioare obosite, instabilitate de gleznă și dureri de spate, sindromul tendonului iliotibial (durere la nivelul genunchiului), fasceita plantară, , tendinita achileană, entorsele.
Pentru a preveni apariția acestor probleme îți recomandăm să porți întotdeauna încălțăminte adecvată pentru această activitate și pentru tipul de suprafață pe care alergi. Spre exemplu, pentru cei care practică alergarea pe asfalt este nevoie de adidași speciali, cu o talpă ce absoarbe șocurile și care protejează tibia și articulațiile. O încălțăminte nepotrivită crește riscul de accidente.
Evaluează-ți picioarele în fiecare zi! În situația în care te confrunți cu una sau mai multe dintre problemele enumerate mai sus, te sfătuim să apelezi la ajutorul unui medic. Podiatrul apreciază factorii de risc de la nivelul picioarelor, printr-un examen obiectiv şi oferă educație specifică îngrijirii corespunzătoare a picioarelor. Acesta evaluează încălțămintea și face recomandări dacă este cazul. Determinarea tipologiei piciorului cu ajutorul examenului clinic şi plăcii baropodometrice, evaluarea modificărilor de biomecanică a piciorului și tratamentele specifice problemelor de mers se află, de asemenea, în aria de competență a podiatrului.