Ce este piciorul diabetic?

CE ESTE PICIORUL DIABETIC

Picioarele: merg, aleargă, țopăie, sar, șutează, dansează. Sunt două dintre cele mai importante lucruri pe care le avem. Și trebuie să rămână împreună.

Zi de zi ne folosim picioarele fără a ne preocupa prea mult de acestea. Cele mai rele lucruri la care ne gândim că s-ar putea întâmpla ar fi o lovitură la deget sau o bătătură. Dar dacă suferi de diabet și nu acorzi importanța cuvenită picioarelor tale, viața ta se poate schimba radical.

Depistarea precoce și îngrijirea piciorului diabetic sunt cruciale

Persoanele cu diabet zaharat pot dezvolta probleme ale picioarelor ca urmare a unor leziuni ale nervilor și vaselor de sânge. Aceste probleme pot duce cu ușurință la înfecție, ulcerații și, în cele din urmă, la amputație. Depistarea precoce a piciorului diabetic și buna gestionare pot preveni ulcerațiile și amputația.

Diabetul reprezintă principala cauză a amputației membrului inferior în lume.

La fiecare 20 de secunde, undeva în lume, un picior este amputat din cauza diabetului zaharat.

Neuropatia diabetică sau distrucția nervoasă este una dintre cele mai grave complicații ale diabetului, care se manifestă prin leziuni ale nervilor. Diabetul poate afecta un singur nerv sau o întreagă rețea de nervi, în moduri diferite. De exemplu, îți poti pierde senzațiile dintr-un picior sau ai putea avea probleme cu digerarea alimentelor.
Mai mult de 60% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie diabetică la un moment dat.
Neuropatia periferică este cel mai comun tip de neuropatie diabetică. Aceasta afectează extremitățile corpului, picioarele și brațele. Cele mai frecvente simptome sunt amorțeala, durerea sau furnicăturile la nivelul membrelor inferioare.
Când neuropatia periferică îți afectează picioarele, se poate să simți că le coordonezi mai greu sau că e dificil să îți mentii echilibrul. De asemenea, lipsa senzațiilor în picioare poate duce la leziuni pe care să le remarci mai greu. Neuropatia în picioare este deosebit de periculoasă dacă nu observi la timp chiar și o bătătură.
Este important să îți verifici picioarele zi de zi, ca să te asiguri că nu ai taieturi sau rani. Leziunile nervilor și circulația slabă pot întarzia vindecarea, ducând la infecții periculoase. Lasată netratată, o infecție se poate răspândi, ajungându-se până la pierderea unui picior sau a unei părți a piciorului.

Arteriopatia este o boală a arterelor membrelor inferioare, caracterizată prin dezvoltarea unor „dopuri” în interiorul vaselor, care provoacă micşorarea calibrului şi diminuarea circulaţiei sângelui. Ca urmare, ţesuturile şi muşchii hrăniţi de acestea nu mai sunt oxigenaţi corespunzător (ischemie), situaţie observată mai ales în timpul efortului, când consumul de oxigen este mai mare.
Studiile epidemiologice evidenţiază faptul că la persoanele care suferă de diabet, arteriopatia membrelor inferioare este mult mai frecventă decât la populaţia generală;

Podiatrul reprezintă speranța pentru persoanele cu picior diabetic!

10 paşi de îngrijire a picioarelor pentru persoanele cu diabet

Pasul 1

Observarea stării picioarelor trebuie să se facă zilnic pentru a identifica, în fază incipientă, orice modificare. De verificat cu atenţie zonele mai greu accesibile şi cele dintre degete (se poate folosi o oglindă sau ajutorul unui membru al familiei).

Pasul 2

Picioarele trebuie spălate zilnic cu apă caldă şi săpun și șterse atent (mai ales în spațiile interdigitale).

Pasul 3

Nu introduceți piciorul umed în ciorapi, deoarece umezeala predispune la micoze.

Pasul 4

Unghiile se taie drept. Colțurile se rotunjesc cu o pilă de carton pentru a evita producerea unor eventuale răniri accidentale. Este contraindicată „pedichiura după baie”.

Pasul 5

Pe pielea piciorului bine uscată se aplică o cremă hidratantă pentru a evita uscarea piciorului, care poate conduce la crăpături şi acestea, mai departe, la apariţia de infecţii bacteriene (crema nu se aplică în spațiile interdigitale!).

Pasul 6

Încălţămintea trebuie să fie comodă, să nu strângă sau să bată!

Pasul 7

O persoană cu diabet nu trebuie să umble desculţă! De asemenea, nu se recomandă punerea piciorului gol în pantof!

Pasul 8

Trebuie folosiți ciorapi din bumbac 100%, deoarece aceştia nu menţin umezeala. Ciorapii trebuie schimbaţi de câteva ori pe zi, în cazul în care piciorul transpiră.

Pasul 9

Persoanele cu diabet pot avea o sensibilitate diminuată (sau chiar absentă!). De aceea, acestea trebuie să fie atente la frig sau la apa foarte caldă, deoarece este posibil să nu simtă corect temperatura şi se pot răni.

Pasul 10

Orice simptom (durere, lipsa sau diminuarea sensibilităţii, mâncărime, fisuri, descuamare cu iritaţii, înnegrirea unghiilor) sau orice modificare a pielii la nivelul piciorului poate fi un semnal de alarmă. În astfel de situații, pacientul cu diabet trebuie să meargă de urgență la medic!