Articole utile

Material informativ dedicat persoanelor cu diabet zaharat

Cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului din acest an (14 noiembrie), organizația D-Foot International a desfășurat o campanie de conștientizare asupra piciorului diabetic, în perioada 8-14 noiembrie 2020, numită Diabetic Foot Awareness Week (DFAW).

“În decursul vieții, aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta complicații la nivelul picioarelor,” transmite José Luis Lázaro Martínez, președintele D-Foot International.

Complicațiile diabetului zaharat de la nivelul picioarelor, cum ar fi neuropatia diabetică și piciorul diabetic, reprezintă o povară mare atât pentru sistemele de sănătate, cât și pentru pacienți și aparținătorii săi.

Din păcate, amputațiile minore sau majore de la nivelul picioarelor sunt o realitate cu care se confruntă mulți pacienți în România. La noi în țară, în fiecare oră, un picior este pierdut datorită complicațiilor asociate diabetului zaharat. De aceea, prevenția acestor complicații este esențială și începe cu conștientizarea lor și, mai ales, cu identificarea cât mai rapidă a semnalelor de alarmă de la nivelul piciorului.

Material informativ

Examinează-ți cu atenție picioarele în fiecare zi! Amputațiile asociate diabetului zaharat pot fi prevenite. Fii atent la orice modificare de culoare, structură sau la pierderea sensibilităților.

Ca să te ajutăm să previi amputațiile asociate diabetului zaharat, prin intermediul Asociației de Podiatrie am pregătit un material informativ în parteneriat cu D-Foot International dedicat persoanelor cu diabet zaharat. Materialul prezintă pe scurt și în mod vizual semnele de la nivelul picioarelor care indică apariția piciorului diabetic și care pot conduce la amputații. Fii curios și fii responsabil de sănătatea și integritatea picioarelor tale!

Dacă ai fost diagnosticat cu diabet zaharat, te invităm să descarci materialul de mai jos și să-ți examinezi picioarele de îndată, singur sau cu ajutorul unui aparținător din familie. Dacă observi semnele descrise în acest material, mergi de urgență la medicul tău! De asemenea, urmărește clipul video care însoțește acest articol pentru mai multe detalii.