Articole utile

Mortalitatea persoanelor cu picior diabetic și ulcerații, la 5 ani de la debut, este de 30.5%

Prof. David Armstrong este unul dintre autorii unei cercetări extinse pe o perioada de 13 ani, care a avut ca și focus legătura dintre complicațiile diabetului zaharat de la nivelul picioarelor și rata mortalității în rândul acestor persoane.

Rata de mortalitate in randul persoanelor cu diabet

Rezultatele cercetării au arătat că ulcerațiile apărute la nivelul picioarelor în cazul persoanelor cu diabet, artropatia Charcot și amputațiile minore și majore de la nivelul picioarelor sunt corelate cu mortalitatea la 5 ani. Rata mortalității la 5 ani pentru aceste persoane este de: 29% în cazul artropatiei Charcot, 30.5% în cazul piciorului diabetic cu ulcerații, 46.2% în cazul amputațiilor minore și respectiv 56.6% in cazul amputatiilor majore.

Aceste rate ale mortalității sunt mai mari sau comparabile cu cele ale diverselor forme de cancer. Spre exemplu, cancerul de sân are o mortalitate la 5 ani de 9% și de 80% în cazul cancerului pulmonar. Mai mult, mortalitatea combinată pe 5 ani pentru toate cazurile de cancer raportate a fost de 31.0%.
“Diabetul poate fi mai periculos decât multe forme de cancer,” consideră Prof. David Armstrong. Ulceraţiile şi infecţiile de la nivelul picioarelor reprezintă factori de risc major pentru spitalizarea persoanelor cu diabet zaharat.

Pe de altă parte, în Statele Unite ale Americii, costurile directe totale ale îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat, în 2017, au fost de 237 miliarde de dolari. Acest lucru este comparat cu 80 miliarde de dolari pentru cancer în 2015. Din cele 237 de miliarde de dolari, o treime sunt asociate doar complicațiilor de la nivelul picioarelor.

Prof. David Armstrong se concentrează în practica sa pe tratarea ulceraţiilor de la nivelul picioarelor, în special pe prelungirea perioadei de remisie a unui ulcer. Acesta susține că diabetul trebuie tratat precum cancerul, fiindcă aceste două maladii sunt similare. Ambele sunt boli cronice şi degenerative. “Scopul nostru, al chirurgilor podiatrii si al podiatrilor, al oamenilor de ştiinţă şi al factorilor de decizie este de a încetini această degenerare,” transmite acesta.

Sursă: https://diabeticfootonline.com/2020/03/25/five-year-mortality-and-direct-costs-of-care-for-people-with-diabetic-foot-complications-are-comparable-to-cancer-diabeticfoot/