Articole utile

Semnalele de alarmă transmise de picior la pacienții cu diabet

Mic ghid de îngrijire a piciorului cu complicații la persoanele cu diabet oferit de Asociaţia de Podiatrie

Conform Atlasului de diabet al Federaţiei Internaţionale de Diabet, această afecţiune reprezintă o epidemie majoră la nivel mondial, o mare povară socială, economică și medicală1. Statisticile internaţionale ne arată că numărul persoanelor cu diabet zaharat creşte de la an la an. Din cauza prevalenţei crescute a diabetului zaharat şi a speranţei de viaţă prelungite a persoanelor cu diabet, creşte şi incidenţa complicatiilor la nivelul piciorului.

În acest context, atenția acordată picioarelor în cazul persoanelor cu diabet este esenţială pentru prevenirea apariţiei complicaţiilor care pot duce chiar la amputaţii.

Iată care sunt semnele la nivelul picioarelor care ar trebui să determine o persoană cu diabet să meargă urgent la medic (de familie sau diabetolog):

 • Există senzația de amorțeală şi/sau de furnicături în picioare? Acestea se simt mai accentuat pe timpul nopţii sau în repaus? (acesta este un semn care poate indica o neuropatie deja avansată!)
 • Există senzația de arsură?
 • Există o durere accentuată/înţepătoare la nivelul picioarelor?
 • Există durere sau slăbiciune la mersul pe jos, durere care dispare la repaus? (semn de posibilă arteriopatie obliterantă)
 • Există o rană deschisă?
 • Există o tumefiere la nivelul piciorului?
 • La atingere, picioarele sunt reci?

Foarte importantă este şi identificarea unor posibile afecțiuni ale pielii la nivelul piciorului:

 • calozitati (hiperkeratoza sau bătături)
 • ulceraţii (leziuni deschise)
 • răni infectate
 • înroșire, umflare, durere sau miros neobişnuit
 • fisuri (crapaturi) în pielea piciorului
 • pielea uscată
 • Au apărut puncte fierbinți care indică zone de presiune ridicată fie pe suprafața plantei, fie pe fața laterala sau dorsală din cauza purtării unei încălţăminte neadecvate sau a stresului repetitiv determinat de mersul pe jos?

În vederea prevenţiei apariţiei oricăror complicaţii la nivelul piciorului, persoana cu diabet, încă de la diagnosticare trebuie să solicite, atât de la medicul de familie, cât şi de la medicul diabetolog, toate informaţiile referitoare la cum trebuie urmărit și îngrijit piciorul la persoana cu diabet. În situația în care piciorul este deja afectat, pacientul, împreună cu echipa de specialiști trebuie să țină sub control orice complicație și să își îngrijească membrul afectat pentru a nu se ajunge la recomandarea de amputație” a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Vereșiu, Președintele Asociației de Podiatrie.

Îngrijirea la domiciliu nu este recomandată, fiind necesară asistenţă specializată. Asociația de Podiatrie promovează înființarea profesiei de podiatru în România. Experiența internatională ne arată  importanța  pe care podiatria o are în îngrijirea picioarelor și în stoparea evoluției uneia dintre cele mai grave complicații ale diabetului zaharat și a neuropatiei diabetice, piciorul diabetic.

Despre Asociația de Podiatrie
Înființată în 2015, Asociația de Podiatrie își propune promovarea podiatriei în România, dezvoltarea și recunoașterea profesiei de podiatru, alături de informarea și educarea populației si educatia continua a profesionistilor (medici, asistente si fiziokinetoterapeuti) în domeniul îngrijirii corecte a picioarelor.

Mai multe detalii despre Asociația de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro

Info:

 1. International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas, International Diabetes Federation, Brussels, Belgium, 7th edition, 2015